Sacherův dort

Čokoláda v kombinaci s meruňkovou marmeládou je prostě neodolatelná. 

Pusťte se do přípravy Sacher dortu!

SUROVINY

  • čokoláda (60-70%) 150 g
  • velká vejce 6 ks
  • moučkový cukr 150 g
  • vanilkový cukr 1 lžíce
  • změklé máslo 150 g
  • hladká mouka 150 g
  • prášek do pěciva 1 lžička
  • kakao holandského typu 30 g
  • dobrá meruňková marmeláda 200 g
  • ušlehaná 33% smetana k podávání

POLEVA:

  • čokoláda na vaření (60-70%) 200 g
  • smetana 33% asi 4 lžíce

POSTUP

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni (do většího hrnce vložte menší kastrůlek, mezi ně nalijte horkou vodu a čokoládu rozpusťte v kastrůlku). Když se rozpustí, plamen vypněte, kastrůlek vyndejte z vodní lázně a pokračujte: 2 vejce a čtyři žloutky ušlehejte do pěny.
  2. Postupně do ní zašlehejte i polovinu cukru, vanilkový cukr, rozpuštěnou tekutou čokoládu (neměla by ale už být horká). Máslo v misce vymíchejte, aby změklo a získalo hebkou strukturu. Pak ho přimíchejte k vaječné směsi.
  3. Mouku v jiné míse smíchejte s práškem do pečiva a také ji přidejte ke směsi. Přidejte i kakao a vyšlehejte hladkou hmotu.
  4. Ze zbylých 4 bílků vyšlehejte sníh. Když už je pěkně tuhý, vešlehejte do něj i druhou polovinu cukru. Pak sníh opatrně vmíchejte do těsta.
  5. Troubu rozpalte na 175 °C, pokud máte horkovzduch, použijte ho. Z pečicího papíru vykrojte kolo o velikosti vaší dortové formy, vymažte ji máslem a vyložte jím dno a nalijte do ní těsto. Pečte cca 35-45 minut, propečení poznáte tak, že píchnete špejli do středu dortu, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo. Korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  6. Vychladlý korpus vyndejte z formy a prokrojte ho dlouhým nožem. Marmeládu promíchejte v mističce, dvěma třetinami marmelády potřete spodní díl dortu a zakryjte horním. Je-li povrch dortu nerovný, seřízněte hrboly a postavte ho dnem vzhůru, tak abyste nahoře získali rovnou plochu, a potřete ho po stranách i nahoře tenkou vrstvou marmelády.
  7. Čokoládu na polevu dejte do kastrůlku se 4 lžícemi smetany, opět rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Touto polevou potřete dort shora i po stranách a nechte ztuhnout v lednici. Nejlepší je druhý den po rozležení. Podávejte s ušlehanou šlehačkou, která ale patří vedle dortu na talířek, nikoliv na dort. Sacher nechávejte pouze čokoládový.
  8. Tip: Použijte hladkou marmeládu bez kousků ovoce. Dělaly by pod polevou neplechu.


zdroj: fresh.iprima.cz