Nadýchané řezy promazané pikantním džemem patří mezi tradiční dezerty .
SUROVINY (16-20 KS PORCÍ)
máslo na vymazání formy
džem ze směsi lesního ovoce 320 g
TĚSTO:
hladká mouka 225 g
extra jemný krupicový cukr 75 g
chlazené máslo, nakrájené na kostky 80 g
vejce pokojové teploty 1 ks
přírodní vanilkový extrakt nebo esence 1 lžička
POSYPKA:
vejce pokojové teploty 3 ks
sušený strouhaný kokos 180 g
extra jemný krupicový cukr 55 g
POSTUP
Předehřejte troubu na 200 °C nebo 180 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vyšší plech nebo formu o velikosti 16 x 26 cm vymažte máslem a dno a delší strany vyložte jedním kusem pečicího papíru.
Na těsto prosejte do mísy mouku a cukr, máslo nakrájejte na kostky a zpracovávejte tak dlouho, až směs začne připomínat jemnou strouhanku. Práci vám zjednoduší robot, jinak těsto jemně zpracovávejte prsty. Vejce zlehka rozšlehejte s vanilkovou esencí nebo extraktem. Přilijte ke směsi s moukou a pomocí pulzního tlačítka mixujte nebo důkladně a rychle hněťte, dokud se vše rovnoměrně nerozmíchá a nezačne se tvořit spojité těsto. Těsto na základ vyklopte do připravené formy a pomocí prstů ho rovnoměrně natlačte na dno po celé ploše. Pečte v předehřáté troubě 18-20 minut nebo dokud nezačnou okraje zlátnout.
Mezitím vidličkou prošlehejte vejce a důkladně vmíchejte kokos a cukr.
Korpus vyjměte z trouby a teplotu snižte na 170 °C nebo 150 °C v případě použití funkce horký vzduch. Pomocí lžíce potřete rovnoměrně korpus džemem a na něj naneste pomocí lžíce kokosovou posypku, rovnoměrně ji rozprostřete a přitlačte, jako kdybyste se snažili povrch uhladit.
Vraťte řezy do trouby a pečte je 30-35 minut, až posypka zezlátne a korpus bude propečený. Hotové řezy vyjměte z trouby, položte je na drátěnou mřížku a nechte je vychladnout ve formě. Po vychladnutí krájejte na jednotlivé porce a podávejte.